Motivasi

[tag (usrah): tercari-cari dalam terang]

AAEAAQAAAAAAAAkjAAAAJDNkOWExMDEyLTc2ODYtNDc0Mi1hNTAxLWY1MzFlZjY5MDVmMQ.jpg

Ada sebahagian daripada kita, ketika mula meniti jalan tarbiyah (usrah), kita laluinya dengan riang gembira. Begitu terasa kehangatan ukhuwwah apabila setiap permintaan dan bantuan disahut dengan pertolongan ikhlas penuh kasih sayang, tanpa harap belas dan balasan. Begitu indah perjalanan tarbiyah ibarat kita melewati denai yang dilitupi oleh redup rendangnya tautan ukhuwwah.

Tiba datang satu masa, ketika kita bertukar tempat, berhijrah atau berkahwin, masuk kerja baharu, sambung belajar oversea atau berada pada persekitaran berbeza; waktu itu kita berseorangan atau tidak ramai. Tiada lagi redup rendangnya ukhuwwah yang tinggal hanya panas terik keseorangan mengharungi tarbiyah yang dahulu semuanya manis tapi kini hanya tinggal kelat sahaja. Hendak diluah tak sanggup; ditelan pula tidak lalu untuk menjamahnya.

Dalam keadaan ini, kita sebenarnya telah hilang motivasi dalam tarbiyah. Hilang motivasi untuk meningkatkan lagi ilmu dalam diri, hilang motivasi untuk meningkatkan tilawah dan hafazan, hilang motivasi untuk banyakkan bertahajjud, hilang motivasi untuk sertai program-program tarbiyah yang telah dirancang, bahkan lebih teruk, hilang motivasi untuk datang usrah di saat keadaan sekeliling (kerja atau belajar) menekan diri kita jauh tersudut bertentangan dengan tarbiyah yang kita fahami dahulu.

Suka untuk diingatkan, syurga itu ada harganya. Terkadang motivasi duniawi yang menceriakan sahaja tidak cukup. Perlu adanya motivasi ukhrawi yang menggegar perasaan dan yang menggembirakan untuk menggerakkan perasaan ingin ditarbiyah dan mentarbiyah ini. Harus difikirkan, tidak cukup lagikah peringatan bahang api neraka terhadap orang mukmin yang lalai menjalankan tanggungjawabnya untuk dijadikan motivasi? Tidak cukup lagikah ganjaran kebahagiaan dikelilingi bidadari syurga untuk dinikmati selamanya supaya dijadikan motivasi?

Atau motivasi kita sudah hanyut dengan dunia seperti arus yang sedang menenggelamkan. Kepada para pembaca, tidak keterlaluan untuk saya katakan, sekiranya anda pernah ikuti dan masih ada usrah, anda masih beruntung!

Salam 1 Ramadhan 1438H.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s