Kesempatan

[tag(tarbiyah): ruang, peluang dan kesempatan]

57439ac2bd94f-kesempatan-kedua-terbaik-adalah-sekarang_663_382

Masih kekal dalam ingatan, setahun yang lalu, sebelum jejakkan kaki ke Jepun. Ketika itu, memang menanam azam untuk bergerak laju dalam tingkatkan hafazan AQ. Dengan keadaan duduk seorangan, berjauhan daripada hiruk pikuk urusan di Malaysia dan tinggal pula di kawasan pedalaman di negara asing, keadaan ini sangat kondusif untuk menghafal. Tetapi, apabila tiba di sini, berbagai-bagai ujian Allah datangkan. Kadang-kadang, ada masanya diri ini  menjadi lelah hendak meneruskan peningkatan hafazan ditambah pula hafazan yang lama semakin pudar.

Sekarang baru menyedari bagaimana berjihad dalam memiliki ilmu Al-Quran ini merupakan bukan hal yang mudah dan perlukan perjuangan yang tinggi. Semangat ini mudah sahaja dipadam oleh godaan syaitan yang datang dalam pelbagai bentuk. “Esok ada lagi” merupakan ungkapan biasa yang meniti di bibir saat syaitan datang menghasut.

Terduduk dan berfikir, saat ruang, peluang dan kesempatan telah ada, tetapi masih belum lagi dapat melaksanakannya. Rupanya, ada satu elemen penting yang hilang: keberkatan. Keberkatan secara literal maksudnya bertambah. Tiada pertambahan hafazan maksudnya hilang nya barokah.

Saya juga sedang muhasabah, dosa-dosa dan kesilapan yang dilakukan. Mungkin kurang nya solat malam / puasa sunat, mungkin niat menghafaz sudah pudar dan terpesong, mungkin saja kerana hati yang sakit dek kerana kesibukan urusan dunia yang terlupa untuk merawat dengan zikrullah ketika sedang dalam kesibukan.

Semoga Allah lindungi, utuhkan niat dan kembalikan semula keberkatan ini.

Sekadar coretan muhasabah daripada diri yang tidak lekang daripada melakukan kesilapan.

p/s: sudah lama tak di update, doakan nadi blog ini terus berdenyut. jzkkk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s