Pelayaran Ilmu Seorang Da’ie

[tag(umum): Coretan Al-Kahfi 080006052016]

P1010397

Ba’da A’uzubillahiminassyaitonirrajim

Dan (ingatlah) ketika Musa berkata kepada muridnya: “Aku tidak akan berhenti (berjalan) sebelum sampai ke pertemuan dua buah lautan (untuk mencari Khidr); atau aku akan berjalan sampai bertahun-tahun” [18:60]

Jika Allah SWT tidak mentaqdirkan Nabi Allah Musa AS untuk bertemu di simpang lautan, tentu sahaja hari ini riwayat kisah Nabi Allah Musa AS berakhir di lautan. Begitulah contoh sikap para da’ie dalam mencari ilmu dan hikmah. Semangat (Hammasah) dan Kesungguhan (Jiddiyyah) Nabi Allah Musa AS menjadi teladan kepada kita bahwa pelayaran Ilmu seorang da’ie tiada pengakhirannya sehingga nyawa berpisah daripada jasad.

Ramai menyangka, semakin banyak ilmu, semakin hebat orang itu. Tetapi para pencinta ilmu harus berwaspada! Sahabat Nabi SAW, Abdullah Ibn Mas’ud pernah berpesan: “Bukanlah ilmu itu diukur dengan banyaknya riwayat. Akan tetapi pokok dari ilmu (ilmu yang bermanfaat) adalah khas-yah/rasa takut -kepada Allah”.

Perjalanan ilmu ialah perjalanan taqwa. Manfaatnya dituai setelah ianya disiram dengan amal-amal soleh beserta baja ketaqwaan kepada Allah untuk menyuburkannya. Itulah ilmu dan hikmah yang dicari oleh Nabi Allah Musa AS dan Allah menemukannya bagi orang-orang bersungguh-sungguh mencari, meneliti dan mengkaji; ikhlas kerana-Nya.

JIka tidak kerana kesungguhan Nabi Allah Musa AS dalam pelayaran mencari ilmu ini, tentu kisah ini tidak tercatat dalam kitab Agung ini untuk dijadikan ibrah buat kita, golongan pencinta ilmu. Amin.

Jumu’ah Mubarokah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s