Harga segulung ijazah

[tag(umum): hidup ialah sebuah ujian]

KTjo5Kz7c-

Kalau ijazah boleh dibeli tentu sahaja ramai orang di dunia ini sudah punyai ijazah. Realitinya tidak begitu. Ijazah dimiliki dengan penat lelah, peluh dan air mata. Ada yang 3 tahun dan ada juga yang bertarung sehingga 5 ke 6 tahun untuk lulus bagi meraih segulung ijazah. Pasti ramai yang bersetuju dengan kenyataan ini.

Barang diingat, ijazah bukan sekadar tiket mendapat pekerjaan. Tetapi ijazah ialah sijil pendidikan yang menjadikan kita manusia berguna untuk masyarakat. Memberi apa yang kita miliki. Baik daripada sudut ilmu, pengalaman, pemerhatian mahupun perasaan. Jika ijazah menjadi tiket untuk mengumpul harta, kekayaan dan pangkat, ianya sia-sia.

Kata Allahyarham Hamka*, ulama Minang yang juga punyai ijazah, beliau hidup merantau menuntut ilmu dan akhirnya pulang berbakti memperbetulkan kejahilan masyarakat dan pemerintah:

Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Kalau hidup untuk bekerja, kera juga bekerja.

Kita punyai tujuan yang besar dan matlamat yang jauh dalam hidup. Hidup mulia atau mati syahid. Dan ianya diukur di sisi Allah bukan di mata manusia.

Sandarkanlah kejayaan segulung ijazah yang kita miliki dengan harga penat lelah, peluh dan air mata kita, dimana modal beliannya dipinjamkan daripada tuhan yang menaungi kerajaan langit dan bumi, Allah S.W.T.

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini,: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia: dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik (surga).” [Ali Imran 3: 14]

Selamat bergraduasi.

*Nama penuhnya ialah Haji Abdul Malik Karim Amrullah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s