Jalan Bahagia

[tag(umum): masa terus berlalu ketika kebahagiaan tidak pernah berhenti untuk dinikmati]

Forest

Salah satu kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada manusia ialah membuat pilihan. Binatang tiada kebebasan untuk membuat pilihan seperti lembu tidak boleh memilih untuk memakan ayam kerana telah ditetapkan oleh Allah untuk hanya memakan rumput. Tetapi tidak untuk manusia. Kita punyai akal, hati, fikiran, panca indera, anggota badan  dan semua ini adalah kelebihan yang diberikan oleh Allah dalam membantu manusia membuat pilihan.

Namun, kadangkala kita hairan. Mengapa ada manusia yang sanggup menghabiskan duitnya semata-mata untuk membeli sekeping tiket ke panggung cerita seram yang menakutkan dan bahkan bakal menghantui seluruh hidupnya. Walhal, di tangannya ada pilihan untuk menonton cerita-cerita komedi jenaka yang boleh menggembirakan dan membahagiakan hidupnya. Justeru fahamlah kita di sini, sesungguhnya, kebahagiaan juga merupakan sebuah pilihan!

Jalan menuju kebahagiaan sudah dibuka oleh Allah seluas-luasnya, seluas laut dipandang dan seluas langit yang terbentang. Tetapi, masih ramai lagi di kalangan manusia memilih untuk masuk ke lubang-lubang tikus yang hanya menunggu masa untuk dipatut dan dimakan ular. Apakah terlalu kecil rahmat Allah dibandingkan dengan nikmat dunia yang sementara ini. Masih ada manusia yang tergamak membelakangkan Tuhannya disebalik segala nikmat yang telah diberikan padanya.

Lalu, ada juga manusia yang memilih untuk menjauh daripada Tuhannya. Sepertinya, nikmat yang pernah dikecapi itu seakan terlupakan, atas sebab dirinya telah selesa menapaki jalan sengsara yang damai, nyaman dan membahagiakan. Sehingga kelak pada akhirnya dia berjumpa dengan lubang neraka yang sedang menunggu. Ketika itu tiada lagi jalan untuk berpatah semula. Katakanlah: “Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu bimbangi akan kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya”. Dan Allah tidak memberi jalan petunjuk kepada orang-orang yang fasik. 9:24.

Benarlah, kata-kata Allah yang maha agung.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s