Peribadi sang tokoh: IHAB

[tag(usrah): susuk peribadi teladan]

Hassan al Banna

Sheikh Abu Hasan Ali Al-Hasani An-Nadawi, Ketua Majlis Ulama Lucknow, India menyingkap peribadi As-Syahid Imam Hassan Al-Banna dalam kata pengantarnya di dalam buku Memoar Hasan Al-Banna sebagai:

Dalam buku ini, pembaca akan mendapatkan sumber-sumber kekuatan beliau, dan perasukannya terhadap jiwa berupa keberhasilan fitrah, kejernihan jiwa, semangat yang membara, antusiasme terhadap agama, siap berkorban untuk Islam, merasa sakit atas maraknya tindak kerusakan, menjalin hubungan erat dengan Allah Ta’ala, semangat melaksanakan ibadah, senantiasa mengisi “bateri hati” dengan zikir, doa dan istighfar, berkhalwat di waktu sahur, berhubungan langsung dengan masyarakat umum, tadarruj (bertahap) dan memelihara hikmah dalam melakukan dakwah dan tarbiyah, serta melaksanakan segala aktiviti secara berterusan dan kerja keras.

Komentar:

Seperti yang dinyatakan oleh Sheikh Abu Hasan, gambaran madrasah tarbiyah as-syahid IHAB dinatijahkan melalui peribadinya. Ianya bukan sekadar berlegar-legar di hujung bibir, di bilik-bilik kelas mahupun di lewat tulisan atau buku. Berilmu serta beramallah sebelum umur kita disia-siakan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s