Siasah Kini

[tag(umum): politik sebagai alat menuju kejayaan]

PKR dan Politik Selangor

Permainan politik adalah sesuatu yang sukar dijangkakan daripada apa yang kita sangka dari luar. Boleh jadi kita menuduh seorang ahli politik itu penipu sedangkan dia benar, boleh jadi kita sangkakan dia benar, sedangkan dia sebaliknya. Seseorang bertindak melalui pengalaman dan dia sentiasa belajar dengan apa yang telah dilalui. Hari ini kita diperlihatkan nuansa politik seperti tidak menentu. Kadang awannya cerah dan kadangnya hujan tanpa disangka walaupun dengan jelas kita menolak politik jumud oleh pihak-pihak tertentu.

Rasional

Apakah ada rasionalnya? Kita berbicara tentang rasional dalam sesebuah tindakan politik. Bagi rakyat marhaen, terlalu sukar diduga, apakah rasional di sebalik sesuatu tindakan. Ibarat permainan catur, kadangkala Permaisuri terpaksa dikorbankan demi menyelamatkan Raja sedangkan hulubalang dan askar-askar bawahannya masih lagi di medan.

Pendapat dan penegasan

Berbicaralah dengan ilmu dan info dan bukan dengan hati. Dalam Islam ada tabayyun dan diam itu lebih baik daripada kata-kata buruk bagi orang beriman. Kita bertindak bijak dalam aliran pemikiran acuan al-quran supaya apa yang haq ditegakkan dan batil tetap ditentang. Apapun, kerja dakwah perlu dilakukan terus tiada henti. Bahkan cabaran-cabaran ini sebenarnya membawa kepada kematangan dan pelajaran berharga untuk masa hadapan. Tindakan parti politik PKR yang celaru dan keliru kita katakan itu adalah muhasabah bagi kita untuk melangkah dengan lebih tegap di jalur pertengahan yang menyoroti taufiq di atas titian ‘mustaqim’. Satu hari bila sampai masanya, Islam pasti tinggi lebih daripada segalanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s