Perkongsian Buku Aku dan IM 2

[tag(umum): yang mati itu hanyalah jasad]

Dalam sebuah puisi Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi untuk Imam Hassan Al-Banna yang syahid dibunuh, ada sebaris kata-kata daripada puisinya berbunyi:

Takkan pernah mati kecuali seorang penjenayah dan pelaku dosa

Astaghfirullah al Azim. Begitu tajam kata-kata Sheikh YAQ. Jika matinya seseorang itu disenangi dan dilupai maka, tentu sahaja jasadnya sebenarnya menjadi lebihan kepada dunia tanpa membawa apa-apa makna. Mungkin lebih teruk lagi, nilainya sama seperti seorang penjenayah atau pelaku dosa kerana matinya seorang pendosa disyukuri manusia disebabkan dosanya berhenti.

Alangkah buruknya seorang manusia jika hidup dalam kitaran hidupnya dan sekitar dirinya sahaja. Meletakkan kehidupan untuk kelengkapan dan kesenangan dirinya dan tentunya apabila dia pergi meninggalkan dunia maka dia pergi hanya membawa dirinya tanpa meninggalkan apa-apa di dunia. Kalaulah begitu, bukankah seluruh urusan hidupnya hanya menjurus kepada pembaziran. Justeru, atas sebab apa dia dihidupkan? Jadilah dia seorang penjenayah yang mencuri urusan masa dan kesenangan manusia lain yang boleh dimanfaatkan kepada dunia dan untuk akhirat.

#AkudanAlIkhwanAlMuslimun

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s