Kekok

[tag: haih, tak jadi!!!]

kalaulah ada chef

Hari ini, mencuba masak ayam masak lemak, sebagai percubaan pertama memasak setelah hampir 7 bulan lebih tak masak. Sangat kekok pulak rasanya, dan hasilnya sangat kurang memberansangkan. Terlampau pekat santannya, terlampau banyak serbuk kunyitnya, ‘timing’ untuk masukkan santan kurang tepat, air dalam tumis banyak sangat. Haishh, rugi tak manfaat betul-betul untuk belajar masak dengan mak di Malaysia. Masa balik Malaysia hari tu pun, tolong mak memasak ala kadar jer, dan banyak hari tiada di rumah, berjalan sana sini. Aduh, kecewanya dengan masakan diri sendiri. Tapi, kata orang:

Kita bukan GAGAL, cuma belum BERJAYA

Memasak memang memerlukan ‘skill’ yang tinggi. Memang mula-mula tak jadi masakan ni, tapi nanti, Insyaallah, ‘skill’ ni akan ‘build up’ setelah mencuba beberapa kali. Harap-harap berjaya dalam masakan yang lain. Tapi, hari ni, nampaknya, kenalah makan ayam masak terlebih lemak cili api. Aiyooo.

Advertisements

2 thoughts on “Kekok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s